Met een hart voor mensen

Op 1 november 2013

Georg Hegel zei ooit ergens begin van de negentiende eeuw: “Niets groot werd ooit verwezenlijkt in een wereld zonder passie.” Het is en blijft één van mijn favoriete citaten.

Toen ik het verhaal van Caroline, echtgenote van bestuurssecretaris Lode Debouver, hoorde dan moest ik spontaan aan Hegel denken. Iemand die met zoveel passie zich bekommerd om mensen, die verdiend een plaatsje in ons blad met als titel ‘ N-VA lid in de kijker. ‘ Dit is een verhaal over pure zuivere dienstbaarheid in een wereld waar de waarde van ‘het mens zijn’ nog belangrijk mag zijn.

Stel je Caroline eens voor. Ze rijdt met haar wagen over de Waregemse wegen in de stromende, gietende regen. Opeens ziet ze dat een jonge vrouw op de bus staat te wachten. Caroline haar hart knijpt samen bij het zien van de doorweekte dame. Ze biedt haar een lift aan, die met zeer veel dankbaarheid wordt geaccepteerd. Onderweg verteld de vrouw, in het Frans, dat ze op weg is naar de Nederlandse les. Ze doet dit enkele keren per week omdat ze graag Nederlands wil leren spreken en schrijven en daardoor zou kunnen deel uit maken van onze leefwereld.

Caroline begrijpt al vlug dat het moeilijk blijkt te zijn. Caroline stelt onmiddellijk voor om te helpen.  Nog voor ze thuis kwam, wist ze al wat haar te doen stond. Meteen begon ze aan een plakboek. De meest essentiële dingen, zoals brood, melk, familie, kleuren, enz… werden met foto en onderschrift in het boek verwerkt. Wie dacht dat Caroline het daarbij zou laten, vergist zich schromelijk. Binnen de kortste keren werd geregeld dat de mevrouw wekelijks op bezoek kan komen om de nodige lessen Nederlands te krijgen. Praktische zaken komen aan bod. Helemaal niet technisch en in een aangename sfeer.

Niet veel later kwam echtgenoot Lode in contact met enkele Polen. De man vertelde Lode, in het Engels, dat hij zich een doofstomme voelt in onze maatschappij. Hij begrijpt geen Nederlands en wil dit veranderen. De man werkt hard en het is moeilijk om de officiële lessen te volgen. Lode stelt voor om Caroline te betrekken in dit verhaal. Ze accepteert het aanbod met haar alom gekende, gedreven enthousiasme.

Tijdens de lessen komt het plakboek steeds naar boven. Woordjes, zinnetjes, dialoogjes. Alles komt aan bod. Caroline vertelt me hoe haar ‘studenten’ aanvoelen dat er meer en meer barrières doorbroken worden naarmate hun woordenschat vergroot. Terug kunnen praten en luisteren naar mensen rondom zich. Als Nederlandstalige kunnen we ons amper voorstellen hoe belangrijk dit is hier dichtbij huis.

Integratie zoals het hoort. De visie van N-VA wordt hier zeer duidelijk naar voor gebracht. Alleen door de taal te spreken en te begrijpen, kan een mens zich voldoende integreren in onze maatschappij. Caroline heeft deze boodschap zeker begrepen. Maar het gaat hier ook om mensen.

Zij krijgen de kans, door Caroline haar onvermoeibare inspanning, om zich geborgen te voelen in onze samenleving. Hebben we niet allemaal iemand nodig die echt om ons ‘GEEFT’ ?Caroline doet dit volledig uit eigen beweging, zonder ook maar één enkele vorm van financiële steun.

Haar voldoening en vreugde in wat ze doet is voor haar het onbetaalbare geluk. Caroline is terecht N-VA lid in de kijker. Wij, van het bestuur kunnen alleen maar trots en blij zijn dat het sociale karakter van onze partij op die manier naar voor wordt geschoven.

Ben je lid van N-VA of zou je graag lid worden, en heb je ons ook een prachtig verhaal te vertellen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Misschien ben je dan volgende keer ons ‘N-VA lid in de kijker.’

Anne-Mieke Ampe

Ledenverantwoordelijke N-VA Waregem

Contactgegevens: afdeling leden: anne-mieke.ampe [at] n-va.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is