Voorstel van raadslid Michiel Vandewalle om activiteiten duurzamer te maken, wordt door CD&V-meerderheid weggestemd

Op 2 april 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Milieu
Michiel Vandewalle

Tijdens de gemeenteraad in Waregem, diende Michiel Vandewalle, raadslid en fractievoorzitter van N-VA/Open Vld, een toegevoegd agendapunt in. Zijn voorstel, om in de activiteitenfiche te vragen naar de duurzaamheid van de activiteit, werd door de CD&V-meerderheid weggestemd.

Michiel Vandewalle stelde voor om in de activiteitenfiche te vragen of de activiteit duurzaam is, door concreet te vragen of er gebruik gemaakt wordt van herbruikbare bekers, of er alternatieven gezocht worden voor wegwerpplastics, of er geen HE-ballonnen opgelaten worden die terecht kunnen komen in waterwegen of in de natuur en of er gekozen wordt voor lokale producten van lokale handelaars. 

Zonder organisatoren hiertoe te verplichten, worden zij wel op een eenvoudige manier bewust gemaakt van de impact hiervan. Daarnaast worden zij gesensibiliseerd om duurzame activiteiten te organiseren. Deze eenvoudige aanpassing van de activiteitenfiche kost niets. Bovendien kan het stadsbestuur op deze manier organisatoren aanzetten om na te denken over de impact van hun activiteit en de duurzaamheid van een activiteit als een gunstig element te zien bij de beoordeling ervan.

Burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad, Kurt Vanryckeghem vroeg om dit agendapunt in te trekken omdat hij graag in overleg gaat met de oppositiefracties om na te denken over duurzaamheid. Hij wilde op die manier een hand uitsteken naar de oppositiepartijen om hier samen over na te denken.

Raadslid Michiel Vandewalle wenste toch dat er over zijn ingediend agendapunt gestemd zou worden. “We wachten nog steeds op het meerjarenplan. Met deze kleine aanpassing van de activiteitenfiche kunnen we de vele organisatoren die deze zomer een activiteit zullen organiseren, alvast aanzetten om na te denken over de impact op natuur en milieu. Zonder een cent uit te geven sensibiliseer je hen en laat je hen nadenken over de duurzaamheid van hun activiteit.”

De burgemeester dreigde om zijn uitgestoken hand in te trekken wanneer het agendapunt niet werd ingetrokken, maar raadslid Michiel Vandewalle liet zich niet chanteren. Vervolgens stemde de CD&V-meerderheid het voorstel weg.

“Een gemiste kans”, vindt raadslid Michiel Vandewalle, die op 26 mei opkomt voor de N-VA vanop de 3e plaats voor de Kamer. “Ik heb de indruk dat net omdat het voorstel vanuit de oppositie komt, de CD&V-meerderheid dit niet wil aanvaarden. Dat ze willen wachten om binnenkort samen te zitten, is flauwekul. De huidige meerderheid is al decennia lang aan de macht en burgemeester Vanryckeghem is intussen al aan zijn 3e termijn bezig. Ze konden dit dus al veel eerder gedaan hebben. Ik betreur dat het klimaat en het milieu de dupe zijn van het politieke spel van de CD&V. Onze N-VA/Open Vld-fractie bekijkt elk voorstel -ook van de meerderheid- steeds met het oog op wat het beste is voor de Waregemse inwoners en hun leefomgeving. En dit zullen we ook blijven doen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is