Brugjes Park Casier pas klaar 4 jaar na instorten...

Op 6 april 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Openbare Werken en Publiek Domein

... omdat beheersplan Park Casier niet klaar was. 

 

“Communiefoto’s zullen pas vanaf voorjaar 2024 terug mogelijk zijn op de brugjes van Park Casier."

 

06/04/2022, Waregem - Twee weken geleden liet het kabinet van Vlaams minister Mathias Diependaele (N-VA) weten dat er een renovatiepremie van 150.167,53 euro goedgekeurd werd voor het herstel van de parkbrugjes in Park Casier. Raadslid en Fractieleider Michiel Vandewalle (N-VA/Open Vld) stelde gisteren tijdens de gemeenteraad vragen over de verdere timing aan de bevoegde schepen. 

Het dateert al van november 2020 toen één van de beschermde brugjes in Park Casier instortte. “Geen sprake van kwaad opzet”, reageerde de bevoegde schepen vrij direct. Toch bleek uit een mondelinge vraag van Michiel Vandewalle tijdens de gemeenteraad van december 2020 dat de brugjes al lange tijd gerestaureerd hadden moeten worden. De reden dat het ingediende subsidiedossier nog niet goedgekeurd was, was omdat het beheersplan van Park Casier nog niet klaar was. Dit plan dient te worden opgemaakt door stad Waregem. 

Tijdens de gemeenteraad in december 2020 riep Vandewalle op om hier dringend werk van te maken. “Mijn overgrootvader was hoef- en kunstsmid en de ingestorte brugjes met veel kunstsmeewerk doen me dus extra pijn! Ik hoop dat trouwende koppels en Waregemse communicanten snel terug hun foto’s zullen kunnen nemen op de brugjes.” 

Gisteren, tijdens de gemeenteraad van 5 april 2022 vroeg Vandewalle een stand van zaken voor de herselling. De bevoegde schepen liet weten dat het beheersplan klaar en goedgekeurd was op 26 april 2021. Hierdoor kon het subsidiedossier door de Vlaamse regering behandeld worden. Groen licht kwam er uiteindelijk op 23 maart 2022. Samen met andere renovaties voor o.a. de stal van Hoeve ’t Boerenhof in Knokke-Heist, het Hotel Aux armes de France in Kortrijk, de architectenwoning Georges Vandenbussche in Tielt en de parochiekerk Sint-Jan-Baptist in Menen. Alles samen goed voor 896.356,12 euro. “Daarvan komt er dus 150.167,53 euro naar Waregem”, zegt Michiel Vandewalle, fractieleider van N-VA/Open Vld tevreden. 

Het ontwerp van de brugjes is intussen klaar. De aanbesteding voor de uitvoeringswerken zal op de gemeenteraad van juni of juli komen, zodat de werken kunnen starten na Waregem Koerse. Het einde van de werken zal pas voor de zomer van 2023 zijn. Vanaf dan kunnen de brugjes dus weer dienst doen als decor voor vele trouwfoto’s. De eerste communiefoto’s zullen dus pas weer vanaf voorjaar 2024 op de brugjes kunnen gebeuren. “Dat zal dan 4 jaar na het instorten van de brugjes zijn en dat het zolang duurt, komt grotendeels doordat het beheersplan van Waregem niet klaar was.”, duidt Michiel Vandewalle.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is