Concessies begraafplaatsen

Op 1 oktober 2013

Ons gemeenteraadslid Martine Vandevelde heeft op de gemeenteraad van 01 oktober onderstaande vraag gesteld:

Voor wat de regeling aangaande concessies op begraafplaatsen betreft is de regeling duidelijk. Wordt er niet betaald dan blijft een graf 10 jaar bestaan waarna het komt te verdwijnen.

Beslissen de nabestaanden om wel voor de concessie te betalen dan blijft deze 30 jaar gelden. Na die 30 jaar kan een hernieuwing bekomen worden van opnieuw 30 jaar aan een kostprijs van 75O €. Veelal worden nabestaanden hier voor een emotioneel dilemma geplaatst, enerzijds omwille van de kostprijs maar anderzijds ook door de lange hernieuwbare looptijd.

Een mogelijke oplossing zou erin kunnen bestaan om na het verlopen van de 3O-jarige concessie de nabestaanden de mogelijkheid te bieden om een verlenging per 10 jaar aan te gaan.

Velen zullen volgende maand bij het eren van hun overleden dierbaren aan het graf met deze emotioneel moeilijke kwestie worden geconfronteerd.

Hen hierbij tegemoet komen door een flexibeler beleid ter zake kan het menselijk aspect alleen maar ten goede komen.

Mijn concrete vraag :

Is het stadsbestuur bereid het reglement aangaande de hernieuwing/verlenging van de 30-jarige concessies ifv begraafplaatsen te herzien en nabestaanden de mogelijkheid te bieden te opteren voor een verlenging per 10 jaar?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is