De gemeenteraad voor elke Waregemnaar

Op 1 oktober 2013

Ons gemeenteraadslid Heidi Vandenbroeke heeft op de gemeenteraad van 01 oktober onderstaand agendapunt toegevoegd:

Openbaarheid van bestuur is zowel passief als actief door decreten bepaald, de invulling hiervan ligt echter volledig binnen de bevoegdheid van de gemeente of stad.
Waregem houdt zich volledig aan de bepalingen, maar ook niet meer dan dat.

Het passieve deel van openbaarheid houdt het ter beschikking stellen van allerhande administratieve stukken, de inzage in allerlei genomen besluiten en dergelijke in.
Dit alles staat ter beschikking van de bevolking, maar vergt nog teveel inspanning en kennis om de nodige zaken te raadplegen. De drempel blijft hoog, zeker in een stad die bestaat uit een centrumgemeente en deelgemeentes.

De regel zou moeten zijn dat het bestuur naar de bevolking komt en niet omgekeerd. Informatiekiosken in elk van de deelgemeenten zouden hierbij een mogelijkheid zijn maar om de betrokkenheid van de vier deelgemeenten extra te accentueren stelt N-VA Waregem voor de vergadering van de gemeenteraad tweemaal binnen de legislatuur van zes jaar in elk van de deelgemeenten te laten plaats vinden.

Meteen kunnen de specifieke problemen van de bewuste deelgemeente onder de aandacht worden gebracht en wordt de betrokkenheid van elke Waregemnaar als een bewuste beleidskeuze benadrukt en uitgesproken.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het engagement op zich te nemen om gedurende de legislatuur in elk van de deelgemeenten twee maal de gemeenteraadszitting te laten plaats vinden.

Antwoord van de meerderheid: praktisch onhaalbaar.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is