Enquête ‘Denk mee met Waregem’ is een gemiste kans

Op 6 juni 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad


06/06/2019 - Tijdens de gemeenteraad in Waregem, had Michiel Vandewalle, raadslid en fractievoorzitter van N-VA/Open Vld kritiek op de enquête ‘Denk mee met Waregem’, die vorige week verspreid werd via ‘De Sprong’. De stellingen zijn erg suggestief. Het is een gemiste kans.

Vorige week werd de enquête ‘Denk mee met Waregem’ aan alle inwoners van Waregem verspreid. Hiermee wordt de vraag van N-VA/Open Vld, naar meer inspraak van de burger, ingewilligd. “Alleen zijn er heel wat gemiste kansen”, zegt Michiel Vandewalle, fractieleider van N-VA/Open Vld.

“Vooreerst is wel iets te zeggen over de vragen en de formulering van de vragen. Bijvoorbeeld vraag 14: ‘Waregem moet met de geplande hernieuwbouw van het Pand ook de Markt opwaarderen’. In de enquête zou gerust gevraagd mogen worden of de opwaardering van het Pand ongeveer 1000 euro per Waregems gezin mag kosten. Daarvan zou ik graag eens de mening van de Waregemnaar willen weten.”

“Verder zijn de stellingen vaak onvolledig en dus vals.”, legt Vandewalle uit. “Vraag 20 ‘Dimmen van straatverlichting is veiliger dan het doven van straatverlichting’, is een open deur intrappen. Je kan evengoed vragen als een afgescheiden fietspad veiliger is dan een fietspad direct naast de rijbaan. Dit is geen stelling, maar een feit. Interessanter was geweest om de energiebesparing en lagere kostprijs in deze stelling op te nemen.”

“Uiteindelijk is deze enquête niet meer dan een voorloper van het beleidsakkoord dat er eind dit jaar aankomt. Het stadsbestuur wil met deze valse enquête straks kunnen zeggen dat hun inwoners om dit beleidsplan gevraagd hebben. Veel interessanter was het geweest om bijvoorbeeld volgende stellingen voor te leggen:”
- Doorgaand verkeer rond de markt weren met het lussenplan,
- Gebruik van herbruikbare bekers tijdens de kerstmarkt,
- De Zuidboulevard opwaarderen met winkeltjes (waar de burgemeester tegen is)

Vorig jaar zette N-VA/Open Vld tijdens de verkiezingscampagne erg in op ‘Inspraak en transparant beleid’. “Dit Klopt!”, zegt Vandewalle. “We vinden het initiatief van het stadsbestuur goed, maar slecht uitgewerkt. We hadden als oppositie graag constructief meegewerkt om de mening van de Waregemnaars te kennen over belangrijke dossiers. Het is een gemiste kans.”


De enquête loopt nog tot 15 juni.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is