Leegstand in Waregem blijft stijgen

Op 5 oktober 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

“Sinds 2018 is er nog eens 10% winkelvloeroppervlakte langs de Gentseweg en Kortrijkseweg bijgekomen en is de leegstand in Waregem de laatste 10 jaar gestegen van 6,5% in 2012 naar 15,6% in 2022.”,
Michiel Vandewalle, fractieleider N-VA/Open Vld Waregem. 

04/10/2022, Waregem - Tijdens de gemeenteraad van Waregem van 04/10/2022 stelde raadslid en fractieleider Michiel Vandewalle (N-VA/Open Vld) een vraag aan de bevoegde schepen over de evolutie van de winkelvloeroppervlakte langs de Gentseweg en Kortrijkseweg in Waregem en de leegstand in Waregem. Raadslid Vandewalle verwees naar aanbevelingen die Unizo Waregem in 2018 publiceerde, n.a.v. de vorige lokale verkiezingen. 

“Meer dan vier jaar na de publicatie van het Witboek van Unizo Waregem, dat gepubliceerd werd naar aanleiding van de verkiezingen in 2018, vroeg ik me af hoe het gesteld is met één van de aanbevelingen die Unizo Waregem publiceerde. Conclusie is dat Waregem wel enkele maatregelen treft, maar dat het schepencollege er niet in slaagt het tij te keren.”, vertelt Michiel Vandewalle. 

Op vraag van raadslid Vandewalle, deelde de bevoegde schepen Chanterie het rapport detailhandel Waregem (daterend van 07/09/2022, bron Locatus, Provincies in cijfers) met de gemeenteraad. 

De schepen gaf tijdens de gemeenteraad toe dat zowel de winkelvloeroppervlakte langs de Gentseweg en Kortrijkseweg stegen én dat ook de leegstand in het centrum stijgt. Een tendens en een koppeling die Unizo Waregem in 2018 maakte in hun Witboek. 

Deze analyse blijkt ook uit de cijfers, recent gepubliceerd door Locatus (Provincie in cijfers): De Winkelvloeroppervlakte steeg sinds van 41.695 m² in 2008 naar 62.170 m² in 2021. 

 

Ook de leegstand in Waregem gaat de foute richting uit. In alle deelgemeenten steeg de leegstand de afgelopen 10 jaar, maar de stijging is het grootst in Waregem en Desselgem: Dit jaar staan 15,6% van de handelspanden in Waregem leeg. Voor Beven-Leie is dit 6,7%, voor Desselgem 10,9% en voor Sint-Eloois-Vijve is dit 9,8%.

Schepen Chanterie nuanceerde de cijfers van de leegstand in Waregem en zegt dat deze in 2022 geïmpacteerd werden met 31 leegstaande handelspanden tijdens de vernieuwing van Het Pand. 2 

“Dat klopt!”, gaf raadslid Vandewalle toe, “En we zijn heel erg tevreden dat alle winkels in Het Pand bezet zijn. Alleen komen vele van deze handelaars uit andere winkelstraten zoals de Stormestraat en de Stationsstraat. De leegstand zal dus nagenoeg dezelfde zijn. De leegstand heeft zich gewoon verplaatst.” 

Michiel Vandewalle herhaalde de oproep van Unizo Waregem in 2018 en concludeerde: “Ondanks enkele maatregelen, die we met onze fractie steeds gesteund hebben, slaagt Waregem er niet in om het tij te keren, integendeel. Sinds de publicatie van het Witboek van Unizo Waregem in 2018, is er nog eens 10% winkelvloeroppervlakte langs de Gentseweg en Kortrijkseweg bijgekomen en is de leegstand in Waregem de laatste 10 jaar gestegen van 6,5% in 2012 naar 15,6% in 2022. Ook in de deelgemeenten steeg de leegstand de laatste 10 jaar. Vooral in Desselgem en Sint-Eloois-Vijve waar ongeveer 1 op 10 handelspanden leeg staan. We hopen dat het schepencollege de juiste maatregelen zal voorstellen om van Waregem opnieuw een gezellige drukke winkelstad te maken. Naast de maatregelen op vlak van ruimtelijke ordening en lokale economie, zijn ook maatregelen nodig op vlak van mobiliteit. Exact wee jaar na het nieuwe mobiliteitsplan, staat het centrum van Waregem nog steeds stil.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is