N-VA West-Vlaanderen gaat zelf met armoedeverenigingen praten

Op 24 oktober 2013

N-VA trok de voorbije weken zelf met een delegatie van haar fractie de boer op naar armen en armoedeverenigingen in de provincie, en doet daar de komende weken ook mee verder. “Als de deputatie het niet doet, doen we het zelf”, aldus provincieraadslid De Roo (Brugge).

Het was de derde keer dat N-VA-provincieraadslid Peter De Roo de kat de bel aanbond. “Bevoegde gedeputeerde voor armoede en welzijn, Myriam Vanlerberghe, kon opnieuw met slechts erg povere resultaten uitpakken. De grote boosdoener, blijft volgens Vanlerberghe de interne staatshervorming.”

De Roo en zijn fractie kwamen van hun armoederonde terug met toch wel onthutsende vaststellingen: “De combinatie van verkleuring en vergrijzing dreigt de levensstandaard in de provincie West-Vlaanderen, meer dan elders onder druk te zetten. Ondanks het feit dat onze provincie snel verkleurt, worden de allochtone armen niet of nauwelijks bereikt”. De Roo betreurt deze segregatie en vindt deze vaststelling onrustwekkend. “Onze deputatie zit erbij en kijkt ernaar”.

“Na bijna 11 maand in de huidige legislatuur komt de Deputatie niet verder dan het organiseren van wat overlegmomenten met enkele centrumsteden voor wat betreft het invoeren van de armoedetoets”. De Roo vindt dit niet kunnen. “De gedeputeerde neemt een loopje met deze vergadering en de armen”.

“Voor N-VA is armoedebestrijding een belangrijk thema”, aldus De Roo. “We gaan uit van een participatieve visie op de samenleving, en stellen alles in het werk opdat er niemand van participatie in de samenleving verstoken zou blijven. Aan de kant gaan staan of de andere in de marge laten liggen zijn voor onze partij geen opties. Om sociale uitsluiting - wat een ruimer begrip is dan alleen maar armoede - tegen te gaan wil de N-VA er alles aan doen opdat iedereen tussen 18 en 65 zou kunnen werken. Arbeidsparticipatie is zonder twijfel de beste weg om uit de armoede te geraken”.

“Het is jammer dat gedeputeerde Vanlerberghe (kleuren)blind blijft voor deze werkelijkheid. Het afwezig blijven van de reeds lang beloofde en unaniem door de raad goedgekeurde armoedetoets, straalt af op de volledige deputatie”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is