Verzekeringsportefeuille van stad Waregem aan doorlichting toe?

Op 3 september 2013

Tijdens de eerstkomende gemeenteraad op dinsdag 3 september zal gemeenteraadslid Ellen Devriendt (N-VA), het stadsbestuur bevragen over de verzekeringsportefeuille van de stad.

Test-Aankoop heeft zijn pijlen onlangs op de verzekeringssector gericht: bedoeling is private consumenten te sensibiliseren en te dynamiseren, omdat velen te veel voor hun polissen betalen. Vergelijken en advies inwinnen is de boodschap. Maar hoe zit het met de lokale besturen?

Ethias, het vroegere OMOB (Onderlinge Maatschappij der Openbare Besturen), is de klassieke verzekeraar van de lokale besturen. Dat is historisch zo gegroeid: in 1919 ging een groep gemeente – en provinciebesturen over tot de oprichting van OMOB, voor o.a. brandverzekeringen.

Ook Waregem is sinds jaar en dag aangesloten bij Ethias. Nochtans is gebleken dat bij het periodiek laten aanbesteden van de verzekeringsportefeuille, en dus de verzekeringen in concurrentie te stellen, dat er heel wat efficiëntiewinsten en dus besparingen mogelijk zijn. Dilbeek gaf een mooi voorbeeld: ze bespaarden maar liefst 180.000 € op jaarbasis door een openbare aanbesteding uit te schrijven voor hun verzekeringen.

 N-VA-gemeenteraadslid Ellen Devriendt: “Net zoals elke consument moeten ook steden en gemeenten hun financiën beheren als een goede huisvader. Prijzen vergelijken, de markt bekijken, advies inwinnen, enz. In tijden van budgettaire beperkingen is het niet meer verantwoord dat bvb. voor de verzekeringsportefeuille geen openbare aanbesteding is gebeurd. Hoe weet Waregem dan of ze nog wel aan een goeie prijs zitten voor hun verzekeringspremies?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is